Volg BuzzyBee op Twitter !Volg BuzzyBee op Facebook !
Het is nu 13 dec 2018, 10:35

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
Ongelezen berichtGeplaatst: 20 sep 2011, 10:19 
Offline
Bijenkoningin

Geregistreerd: 08 mei 2009, 21:40
Berichten: 4915
Woonplaats: Alkmaar
13e Friese Genealogische Contactdag op zaterdag 1 oktober 2011

200 JAAR FAMILIENAMEN, dat is het thema van de 13e Friese Genealogische Contactdag, die op zaterdag 1 oktober 2011 in Leeuwarden plaatsvindt. Van tien tot vier uur kunnen belangstellenden gratis een bezoek brengen aan dit driejaarlijkse evenement. Meer dan 30 standhouders uit binnen- en buitenland staan dan klaar om de bezoeker informatie te leveren voor onderzoek naar hun familiegeschiedenis en een kijkje te laten nemen in het leven van hun voorouders.

Speciale aandacht krijgt het feit dat het exact twee eeuwen geleden is dat het aannemen van een familienaam hier verplicht werd gesteld. Deze administratieve maatregel van keizer Napoleon maakte een einde aan de tijd waarin men veelal werd aangeduid met een doopnaam, gevolgd door de naam van de vader. Deze naamgeving gold in 1811 nog voor ongeveer 80% van de inwoners van de provincie Fryslân. In de stad waren om onder andere commerciële redenen al meer personen die een familienaam gebruikten.

De wens om meer te weten over de herkomst van de familienaam staat tegenwoordig erg in de belangstelling. Archieven, in onze provincie vooral TRESOAR en het Historisch Centrum Leeuwarden, stellen hun informatie voor het publiek (digitaal) beschikbaar.
Veel mensen vinden het leuk om met de eigen familiegeschiedenis bezig te zijn.

Tijdens de Genealogische Contactdag komen geďnteresseerden met elkaar in contact en kunnen zij kennis maken met de moderne informatiebronnen die voor het onderzoek van belang zijn.

De contactdag wordt georganiseerd door twee genealogische verenigingen: de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Friesland en het Genealogysk Wurkferbân fan de Fryske Akademy, en door twee stichtingen: de Stichting Vrienden van de Archieven in Friesland / Freonen fan de Argiven yn Fryslân en de Stichting FRIEDOC. De informatie van deze vier groepen maakt het voor belangstellenden gemakkelijker om onderzoek naar de familiegeschiedenis te doen.

Via archieven kunnen vragen zoals de volgende beantwoord worden: Hebben de voorouders dienst gedaan in de Nationale Militie, waar woonden zij, wat was hun beroep, waren zij rijk of arm, waren ze betrokken in criminele zaken, hetzij als dader, als getuige, of als slachtoffer, hadden ze kerkelijke of maatschappelijke functies, wat is hen overkomen?
Niet alleen uit de provincie Fryslân, maar ook van daarbuiten zijn mensen aanwezig om te helpen bij het onderzoek in hun regio. Dit kan zich richten op allerlei aspecten van het leven van voorouders.

Tijdens de Genealogische contactdag kunnen bezoekers ook interessante lezingen bijwonen.

Theo Kuipers, medewerker van Tresoar, zal spreken over “Familienamen in Friesland”.

Teake Oppewal, ook van Tresoar, presenteert in het Fries – met samenvatting in het Nederlands – over Friese schrijvers “Famyljerelaasjes yn de Fryske skriuwerswrâld”.

Gerrit Bloothooft, medewerker van het Meertens Instituut, spreekt over “Namen in de burgerlijke stand in Friesland vanaf 1811”. Het Meertens Instituut beheert de landelijke databank met de gegevens over de familienamen in heel Nederland, praktisch iedere naam is daar bekend met gegevens over de frequentie en het verspreidingsgebied.
Voor kinderen is er een speciaal programma. Zij krijgen uitleg over hun achternaam en mogen met een kroontjespen een eigen akte schrijven. Ook kunnen ze stambomen en wapenschilden knutselen.

De contactdag vindt plaats in TRESOAR, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum, Boterhoek 1, bij de Oldehove te Leeuwarden, van 10 tot 16 uur. Het naastgelegen Historisch Centrum Leeuwarden en de boekwinkel van de Afűk zijn deze dag geopend. De toegang is gratis.
Meer informatie is te vinden op de website http://www.tresoar.nl.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling