Ik ben op zoek naar leuke gerechten voor de kerst en bij het doorspitten van de diverse reclame krantjes zag ik dat ze bij de Lidl in deze periode ook wild verkopen. Waaronder dus ook eendenborst, dus vandaar maar eens een receptje speciaal daarvoor.
Ingredienten :2 tamme eenden borsten
100 gram zwarte bessen
100 gram champignons ( dat is ongeveer een doosje )
2 lente-uitjes
1 scheutje crème de cassis ( verkrijgbaar bij de slijter en ook tijdelijk bij de Lidl zag ik )
2½ dl room
Peper & zout
Bereiding :1.Snijd de velzijde van de eendenfilet kruislings in en bestrooi de vleeskant met peper en zout. Leg de eendenfilets met de velzijde naar onder in een ruime pan en laat het vet op een matig vuur smelten. Draai het vlees om en schroei de andere kant dicht. Schenk het vet uit de pan.
2.Was intussen de bessen en laat ze goed uitlekken. Snijd de champignons in dunne plakjes en de lente-uitjes in ringen. Voeg driekwart van de bessen, de champignons en lente-ui bij het vlees in de pan en fruit ( licht aanbakken ) het geheel ongeveer een minuut.
3.Schenk vervolgens de crème de cassis en de room in de pan en gaar het vlees nog zes minuten door. Neem het vlees uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie op een bord.
4.Kook de saus op een hoog vuur in, pureer de saus met de staafmixer of keukenmachine en schenk hem door een zeef. Breng de saus op smaak met peper en zout en roer de rest van de bessen door de saus.
5.Voor het serveren snijd je de eendenborst in dunne plakken en leg het vlees op het liefst warme borden. Schep de saus rond het vlees.
Dit is ook erg lekker met aardappelkroketjes of pommes duchesse en verse voorjaarsgroenten.
3x raden wat hier o.a. op tafel komt te staan aankomende kerst
